Mleko kokosowe gdzie kupić

mleko

Kuchnia azjatycka nie może się bez niego obejść. Mleczko kokosowe bowiem znajduje uznanie także w innych częściach świata. Polubili je także Polacy. I świetnie, ponieważ jest to produkt zdrowy, a w kuchni można go używać na wiele różnych sposobów. Poznaj garść kulinarnych inspiracji z jego zastosowaniem.

Mleczko kokosowe zawiera około 15-25 proc. tłuszczu. Powstaje ono poprzez zalanie miąższu bądź rozdrobnionej kopry gorącą wodą, a także odciśnięcie ich przez gazę. Dzięki czemu uzyskuje się biały, pachnący, podobny do mleka płyn. W Polsce mleko kokosowe najczęściej sprzedawane jest w puszce bądź w kartonie.

Przechowywanie w lodówce powoduje, iż mleczko tężeje oraz po otwarciu puszki zamiast płynu mamy białą masę… Do niektórych przepisów właśnie taka oto stała masa jest potrzebna. Najczęściej jednak wykorzystujemy płynne mleczko kokosowe. Jak więc je uzyskać, kiedy mleko stężało? Puszkę wystarczy włożyć do miski z gorącą wodą na czas ( ok. 10-15 minut). Proces ten przyśpieszymy, kiedy puszę postawimy w pionie, otworzymy ją i (woda powinna wtedy sięgać około do 2/3 jej wysokości) oraz topniejącą masę będziemy mieszać łyżeczką.

Nie każdy wie, iż mleczko kokosowe możemy ubić jak śmietanę kremówkę. W tym oto celu potrzebne nam jest mleczko w formie masy wówczas (najlepiej wstawić je do lodówki poprzedniego dnia). Stężałe mleko przekładamy następnie do misy miksera oraz ubijamy. Uwaga: kiedy część schłodzonego mleczka będzie miała wodnistą konsystencję,wówczas nie przejmujmy się, tylko wszystko umieśćmy w misie oraz zacznijmy ubijać. Pod koniec ubijania możemy dodać do smaku cukier puder. Ubite mleczko kokosowe będzie więc ciekawym dodatkiem do tortów, ciast z kremem oraz deserów.