Nori cena

nori

Nori cena są cenione od setek lat ze względu na swoje właściwości odżywcze. Spożywa się je przede wszystkim w krajach Dalekiego Wschodu. Na inne kontynenty wodorosty przybyły wraz z modą na japońskie sushi. Dzisiaj są stałym i ważnym elementem zdrowego żywienia i kuchni makrobiotycznej. Aktualnie spożywa się ok .100 gatunków glonów. Do najpopularniejszych w kuchni azjatyckiej należą: wakame, kombu, nori, dulse,arame i agar agar.

Do przygotowania sushi stosuje się najczęściej glony – nori. Obok swoich właściwości typowo kulinarnych, mają wiele innych wspaniałych cech. Na przykład pomagają w detoksyzacji organizmu, oczyszczają układ limfatyczny, działają moczopędnie i redukują ilość złego cholesterolu. Dzięki regulacji gospodarki wodnej w organizmie, właśnie przez swoje właściwości moczopędne, pomagają w obniżeniu wagi. Stosowane są też w terapiach odpornościowych i przeciwzapalnych, a nawet potwierdzono ich działanie przeciwnowotworowe.

Glony do sushi, glony nori, zwane są inaczej sałatką morską. Należą do grupy glonów najbardziej lekkostrawnych i najsmaczniejszych. Dlatego stanowią tak doskonały składnik sushi. A ponadto obniżają ciśnienie i wspaniale wpływają na stan skóry i włosów.

0 comments